Maak prioriteit van je gezondheid
en breng jezelf weer in evenwicht!
Je klacht is je richtingaanwijzer
pak je klachten aan en voorkom dat je (chronisch) ziek wordt
We leven steeds ongezonder. En dit komt door allerlei factoren. We eten te veel bewerkt voedsel met te veel suiker, zout en verkeerde vetten. Door digitalisering en mobilisering zitten we steeds meer en bewegen we steeds minder. Ook in onze omgeving worden we continu blootgesteld aan ongezonde verleidingen. En doordat wij mensen een brein hebben dat hier niet makkelijk weerstand aan kan bieden, is gezond leven nog niet zo makkelijk en liggen veel chronische ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en obesitas op de loer. Alleen al in Nederland sterven jaarlijks ruim 35.000 mensen aan de gevolgen van roken, overmatig alcoholgebruik, te weinig bewegen en ongezonde voeding.
Het gevaarlijke is dat we vaak niet eens door hebben hoe slecht het met onze gezondheid gaat. Symptomen van veel ziekten treden pas laat op in het ziekteproces. Vaak is er dan al niet herstelbare orgaanschade, zoals een hart- of herseninfarct, of uitzaaiingen, zoals bij kanker. Ook diabetes type 2 en een depressie sluimeren vaak al jaren in het lichaam voordat ze gediagnosticeerd worden. Waarom zou je pas beginnen met zorgen voor je gezondheid als je klachten krijgt terwijl uit steeds meer onderzoeken blijkt dat een gezonde leefstijl veel ziekteleed kan voorkomen?
Niet alleen zorgprofessionals zijn verantwoordelijk voor jouw gezondheid, dat ben jij ook. Dus maak er een prioriteit van.
behandel je ziekte en boek gezondheidswinst
Met leefstijlcoaching kun je niet alleen ziekten voorkomen maar het kan ook een belangrijke bijdrage leveren in de behandeling ervan. Zowel fysiek als mentaal kan het behoorlijke gezondheidswinst opleveren. Zo kun je diabetes type 2 omkeren met leefstijlinterventies en kan het bij kanker helpen om de behandeling beter te doorstaan. Hierbij wordt samengewerkt met behandeld artsen en andere specialisten. Leefstijl maakt een opmars naar de geneeskunde. In steeds meer ziekenhuizen en andere zorginstellingen werken artsen, psychologen en leefstijlcoaches samen aan de behandeling van ziekten.
Wat is leefstijlcoaching?
Meer dan gezond eten en genoeg bewegen
Elke dag maak je honderden leefstijlgerelateerde keuzes. Wat eet ik? Wat drink ik? Hoe laat ga ik naar bed? Hoe ontspan ik? Doe ik wat ik leuk vind of doe ik te veel wat ik niet leuk vind? Een groot deel van deze keuzes maak je onbewust en automatisch, waarbij je achteraf vaak spijt krijgt. Voor een belangrijk deel is het aangeleerd én dus beïnvloedbaar gedrag. Ik leer je hoe je je bewust kunt worden van je gedrag en de effecten ervan en hoe jij jezelf kan trainen om gezondere keuzes te maken. Keuzes die voor je lijf goed voelen en waar je mentaal ook fit van wordt. Als leefstijlcoach benader ik jouw hulpvraag vanuit een holistische aanpak. Simpel gezegd betekent dit dat we jouw leefstijlgewoontes op het gebied van voeding, beweging, bioritme, stress, ontspanning, slaap, zinvol leven en sociale betrokkenheid onder de loep nemen. Allemaal factoren die van invloed zijn op jouw gezondheid. We kijken ook naar jouw brein en mindset. Zij zijn niet alleen van invloed op jouw geestelijke welbevinden maar ook op jouw lichamelijke gezondheid.
Geen behandelaar maar gedragsveranderaar
Mocht je lijden aan een ziekte of symptomen hebben waarvoor je onder behandeling bent bij bijvoorbeeld een arts, fysiotherapeut of diëtist dan kun je parallel aan deze behandeling een leefstijltraject opstarten. Ik ben geen behandelaar en houd me daarom ook niet inhoudelijk bezig met behandelplannen. Na jouw goedkeuring kan ik samenwerken met jouw behandelaar om optimale resultaten te boeken bij de behandeling van jouw leefstijlgerelateerde aandoening. Ik help je om jouw gedrag zo aan te passen dat je ziekte beter onder controle komt. Je gaat je fysiek en mentaal beter voelen. De kwaliteit van je leven verbetert, het verloop van je ziekte kan stagneren en sommige klachten verminderen of verdwijnen zelfs. Je krijgt de regie over je leven terug en staat veerkrachtiger in het leven waardoor je veel meer balans ervaart.
Wat doet een leefstijlcoach?
Train je brein
Een gezonde leefstijl is voor iedereen haalbaar, het is geen hogere wiskunde. Het is wel een leerproces. Een leerproces waarin jij je brein moet gaan trainen. Jouw brein heeft een enorme invloed. Het bepaalt wie jij bent en hoe je je gedraagt. Het is constant alert op risico’s, wil ongemak uit de weg gaan en focust zich graag op negativiteit. Niet heel handig als je je leefstijl wilt veranderen. Je wilt die appel maar je brein stuurt je richting snoepla. Jij wilt vroeg naar bed maar jouw brein wilt Netflixen. Vooruitgang zit niet in een duur dieet, groei zit in je brein. En die groei ga ik met jou realiseren met wetenschappelijk bewezen methodes.
Gezonder leven gaat niet over doelen bereiken zoals tien kilo afvallen of elke week drie keer hardlopen. Zulke doelen zijn namelijk zinloos en veranderingen niet blijvend zolang je niet weet waarom je ongezond gedrag verkiest boven gezond gedrag. Je blijft dan worstelen met je valkuilen. Samen maken we inzichtelijk wat je wilt maar niet doet en wat je wel doet maar liever niet wilt. En hoe jij haalbare stappen kunt zetten zodat je steeds meer degene wordt die jij echt wilt zijn. Kijk, en dan ben je blijvend aan het veranderen en heb je iets in handen dat je je leven lang kunt inzetten bij al die keuzes die je nog gaat maken!
Waarom leefstijlcoaching?
een betere kwaliteit van leven
Voor elk mens geldt dat een goede gezondheid meer kwaliteit aan je leven geeft. Niet alleen verklein je de kans op chronische ziektes zoals obesitas, kanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten ook mentaal voel je je sterker en fijner wanneer je gezonde keuzes maakt. En andersom geldt dit ook. Wanneer je mentaal sterker in je schoenen staat en je gelukkig voelt, kun je makkelijker gezonde keuzes maken. Wil jij ook een betere gezondheid en je vitaler voelen? Als leefstijlcoach kan ik je daarbij helpen door het aanleren van blijvend gezond gedrag en als erkend Brain Health trainer (in opleiding) begeleid ik je om de werking van je brein te optimaliseren.
Voor wie?
jong en oud; met of zonder ziekte
Ik ben er voor iedereen; jong en oud, met of zonder ziekte. Ook voor kinderen is een gezonde leefstijl van levensbelang. Het legt een belangrijke basis niet alleen voor hun gezondheid nu maar ook op latere leeftijd. Bij kinderen is het essentieel dat het hele gezin meedoet. Het gezin werkt als een systeem met eigen regels en gewoonten. Leefstijl kun je alleen veranderen als het systeem verandert.
gezond zwanger worden en blijven
De eerste duizend dagen (van conceptie tot ongeveer de tweede verjaardag) leggen het fundament voor een goede gezondheid op volwassen leeftijd. Als je zwanger wilt worden dan is een goede gezondheid en gezonde leefstijl van jou maar ook van je partner belangrijk. Het verhoogt niet alleen de vruchtbaarheid maar het geeft ook de foetus vanaf het begin de beste start. Ook als je zwanger bent, is het ook voor jou goed om zo gezond mogelijk te leven. Het helpt onder andere om in conditie te blijven en de zwangerschap en bevalling goed te doorstaan. Om zwangeren beter te kunnen begeleiden volgde ik de training ‘Zwanger en Fit’.
Leefstijl bij chronische ziekte
Belangrijke bijdrage aan gezondheidswinst
Wanneer je een chronische ziekte hebt, brengt dit naast lichamelijke, maar ook psychische en sociale gevolgen met zich mee. Maar als je ziek bent, ben je niet alleen maar patiënt. Dat je bang, verdrietig of boos bent is logisch, al deze gevoelens mogen er zijn. Uiteindelijk is het belangrijk dat je gaat aanvaarden dat je de ziekte hebt. Om je gedachten te veranderen van ‘ik ben ziek’ naar ‘ik heb een ziekte’. Als dit lukt, ga je zien dat je veel meer bent dan je ziekte. Je bent ook een partner, een ouder, een familielid, een vriend, een werknemer. Ik kan jou helpen om leren om te gaan met (soms ingrijpende) lichamelijke veranderingen, angst en zekerheid zodat je de regie over je leven terugkrijgt en meer veerkracht gaat ervaren.
Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat leefstijlgeneeskunde niet alleen preventief in te zetten is maar dat het ook helpt bij de behandeling van chronische aandoeningen en dat leefstijlmaatregelen in belangrijke mate kunnen bijdragen aan de gezondheidswinst van een chronisch zieke. Een gezonde leefstijl kan een gunstige invloed hebben op het beloop van een ziekte en kan zelfs bijdragen aan het verdwijnen of verminderen van ziekteverschijnselen. Bijvoorbeeld mensen met diabetes type 2 kunnen hun ziekte ‘omkeren’ door actief in te zetten op gezonder eten, meer beweging en gewichtsverlies. Ook bij en na kanker kan een gezonde leefstijl helpen de behandelingen beter te doorstaan en het risico op het terugkeren van de ziekte te verlagen.
Begin met een gratis kennismakingsgesprek
Het belangrijkste onderdeel van dit gesprek is kijken of er een klik is tussen ons. Voel jij je fijn bij mij? En verwacht ik dat ik jou kan helpen? We bespreken wat we van elkaar verwachten en als mijn manier van werken bij je past, gaan we door met het plannen van een intake. Stuur me een berichtje en ik neem contact met je op voor het inplannen van een gratis kennismakingsgesprek.
Telefoon
06-12 20 00 22
info@compasstobalance.com