Leefstijlcoaching en kanker

Gezonde leefstijl ter preventie van, tijdens en na kanker

belangrijke bijdrage aan gezondheidswinst

Één op de drie mensen in Nederland krijgt ooit kanker. Steeds meer mensen leven met kanker maar ook met de gevolgen van deze ziekte. Niet alleen hebben de ziekte en de behandelingen een grote aanslag op het lichaam. Ook mentaal en sociaal-maatschappelijk heeft het gevolgen. Ondanks je ziekte, ben je niet alleen patiënt. Je bent ook een kind, broer, zus, geliefde of ouder van, je bent een vriend, een werknemer, jij bent jij. Dat je bang, verdrietig of boos bent is logisch, al deze gevoelens zijn normaal en mogen er zijn. Uiteindelijk is het belangrijk dat je gaat aanvaarden dat je de ziekte hebt of hebt doorstaan. Om je gedachten te veranderen van ‘ik ben ziek’ naar ‘ik heb een ziekte’. Als dit lukt, ga je zien dat je veel meer bent dan een kankerpatiënt en wat je allemaal kan. Ik kan je helpen om leren om te gaan met (soms ingrijpende) lichamelijke veranderingen, angst en onzekerheid zodat je de regie over je leven terugkrijgt en meer veerkracht gaat ervaren. Je leert positieve veranderingen aan te brengen in je leefstijl die bijdragen aan je herstel, conditie en algeheel welzijn. Je gaat je fysiek als mentaal vitaler voelen. 

Minder terugkeer van kanker bij gezonde leefstijl

Niet alleen ter preventie maar ook tijdens en na een kankerdiagnose is een gezonde leefstijl belangrijk. Het heeft gunstige effecten op het afweersysteem. Het kan de tumorgroei afremmen en de uitkomsten van de behandeling positief beïnvloeden. Daarnaast heeft het een positief effect op het beter aankunnen van de behandeling, het omgaan met de bijwerkingen van de behandeling en het herstel. Ook vermindert een gezonde leefstijl het risico op de terugkeer van kanker.

Een leefstijltraject is ter aanvulling op een behandelplan. De belangrijkste manier om terugkeer van kanker te voorkomen is een operatie, bestraling of medicatie. Een gezondere leefstijl na curatieve behandeling kan het risico op terugkeer van kanker verminderen. Maar kanker is een ziekte die zich niet zomaar laat controleren. Als de ziekte terug komt, heb je in veel gevallen ‘domme pech’ gehad, of je nu een goede of minder goede leefstijl hebt. Op groepsniveau ziet men echter wel dat de terugkeer van kanker lager is bij patiënten met een gezonde leefstijl.

De rol van een leefstijlcoach

Als leefstijlcoach werk ik samen met jouw behandelend arts, fysiotherapeut en/of diëtist. Ik geef geen adviezen over behandelplannen maar ik help jou om de adviezen van de behandelaars zo goed mogelijk structureel in te plannen in je leefstijl. Blijvende veranderingen in je leefstijl leveren jou gezondheidswinst op, zowel fysiek als mentaal, zodat je lekkerder in je vel komt te zitten, de ziekte beter aankunt en je beter om kunt gaan met jouw ziekte. Ook kan het het risico op de terugkeer van de ziekte verminderen.

Gezonde leefstijl verlaagt kans op kanker

De kans op het krijgen van kanker wordt beïnvloed door genetische aanleg, maar ook door een gezonde of minder gezonde leefstijl. Naar schatting 30% van de nieuwee kankergevallen in Nederland wordt veroorzaakt door een minder gezonde leefstijl, en zou daarmee in principe kunnen worden voorkomen. Niet roken is hierin het belangrijkste advies. Maar ook gezonde voeding en voldoende bewegen helpen het risico te verlagen.

Er is geen garantie om kanker te voorkomen en in veel gevallen is er sprake van ‘domme pech’. Maar mensen kunnen zelf de kans op het krijgen van kanker verminderen door gezonder te leven. Slechts 20% van de bevolking is van mening dat hun eigen leefstijl het risico op kanker verhoogt (TNS NIPO meting, 2014). KWF Kankerbestrijding vindt het daarom extra belangrijk om het publiek goed te informeren over de invloed van leefstijlfactoren op het krijgen van kanker. Ook het Wereld Kanker Onderzoek fonds wil dat door gezonde keuzes in voeding en leefstijl minder mensen kanker krijgen, meer mensen kanker overleven en de kwaliteit van leven tijdens en na kanker toeneemt. Meer informatie vind je op de website van het KWF en op de website van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Telefoon

06-12 20 00 22

Email

info@compasstobalance.com