Pak de regie

Leefstijlcoaching bij chronische ziekte

Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat leefstijlgeneeskunde ook helpt bij de behandeling van chronische aandoeningen en dat aanpassingen in de leefstijl in belangrijke mate kunnen bijdragen aan de gezondheidswinst van een chronische zieke. (Huis)artsen, psychologen en specialisten werken daarom steeds vaker samen met leefstijlcoaches.

Een gezonde leefstijl kan een gunstige invloed hebben op het beloop van een ziekte en kan zelfs bijdragen aan het verminderen of verdwijnen van ziekteverschijnselen. Bijvoorbeeld mensen met diabetes type 2 kunnen hun ziekte ‘omkeren’ door actief in te zetten op gezonder eten, meer beweging en gewichtsverlies. Ook bij hart- en vaatziekten kan een gezonde leefstijl helpen de ernst en het verloop in te dammen en het risico op het terugkeren van de ziekte te verlagen.

Als leefstijlcoach werk ik nooit in plaats van jouw arts of specialist, ik werk met ze samen. Ik geef geen adviezen over behandelplannen. Ik help jou om blijvende veranderingen in jouw leefstijl aan te brengen en de adviezen van behandelaars zo goed mogelijk structureel in te plannen in jouw leefstijl. Deze leveren jou gezondheidswinst op, zowel fysiek als mentaal, zodat je lekkerder in je vel komt te zitten, de ziekte beter onder controle komt en je beter om kunt gaan met jouw ziekte. Je pakt de regie weer terug en je krijgt meer veerkracht.  

Wat kan ik zoal voor je betekenen?

 

Obesitas

Obesitas krijg je niet van de één op andere dag. Het is sterk gerelateerd aan leefstijl en daarom zullen crashdiëten nooit blijvend  werken. Je hebt een totaal andere aanpak nodig. Obesitas is een chronische ziekte met een hoog risico op andere aandoeningen zoals kanker en hart- en vaatziekten.          

hart- en vaatziekten

Een gezonde leefstijl kan 80% van de hart- en vaatziekten voorkomen. Het helpt ook de ernst en het beloop van de ziekte in te dammen. Veel hart- en vaatklachten hebben direct of indirect te maken met bloeddruk, cholesterol of suikergehalte. Het is belangrijk deze laag te houden. Een gezonde leefstijl helpt.

Hoge bloeddruk

Een te hoge bloeddruk, je merkt er vaak niks van maar het kan op den duur een chronische aandoening worden. Het verhoogt de kans op een hartinfarct, beroerte en hartfalen. Aanpassingen in je leefstijl kunnen je helpen.                          

Diabetes mellitus

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat leefstijlverandering een essentieel onderdeel van de behandeling moet zijn. Bij diabetes type 2 kan het de ziekte zelfs omkeren zodat overige risicofactoren afnemen. Zonder leefstijlverandering is diabetes een heel moeilijk behandelbare ziekte.                                            

COPD

COPD is ongeneeslijk maar het verloop kan worden geremd door leefstijlinterventies. Naast het aanleren van een gezonde leefstijl kan ik je helpen om de impact van je ziekte op je dagelijkse leven en de sociale omgeving te verkleinen.   

depressie

Een depressie duurt soms weken of maanden. Bij 15-20% van de patiënten wordt de depressie chronisch. Een gezonde leefstijl kan bijdragen aan je mentale gezondheid. Ik leer je onder andere minder in je hoofd te zitten.

Belangrijke bijdrage aan gezondheidwinst

Wanneer je een chronische ziekte hebt, brengt dit naast lichamelijke, maar ook psychische en sociale gevolgen met zich mee. Maar als je ziek bent, ben je niet alleen maar patiënt. Dat je bang, verdrietig of boos bent is logisch, al deze gevoelens mogen er zijn. Uiteindelijk is het belangrijk dat je gaat aanvaarden dat je de ziekte hebt. Om je gedachten te veranderen van ‘ik ben ziek’ naar ‘ik heb een ziekte’. Als dit lukt, ga je zien dat je veel meer bent dan je ziekte. Je bent ook een partner, een ouder, een familielid, een vriend, een werknemer. Ik kan jou helpen om leren om te gaan met (soms ingrijpende)  lichamelijke veranderingen, angst en onzekerheid zodat je de regie over je leven terugkrijgt en meer veerkracht gaat ervaren. 

Andere ziekten & klachten

 

Kleine aanpassingen, grote gezondheidswinst

Kleine veranderingen in je leefstijl kunnen al een grote gezondheidswinst opleveren bij uiteenlopende ziekten en klachten. Ik kan je helpen je gezondheid en vitaliteit te bevorderen bij en na kanker, tijdens en na een burn-out en bij leefstijlgerelateerde klachten en -problemen zoals metabole ontregeling, stress, piekeren, slecht slapen, over- of ondergewicht, sombere gedachten, inactiviteit en prikkelbaarheid. Neem contact met me op om te informeren wat ik voor jou kan betekenen zodat jij jezelf weer in evenwicht kunt brengen.  

Telefoon

06-12 20 00 22

Email

info@compasstobalance.com